[clamav-users] clamd.exe becomes unresponsive

David Miller davesgoogliemail at gmail.com
Tue Aug 13 14:15:53 EDT 2019


Hello, All:

clamav-0.101.2-win-x64-portable
clamav-0.101.3-win-x64-portable

After clamd.exe runs successfully for several hours, it becomes unresponsive.
Hosted on 2 Windows 2016 Servers and a Windows 10 - all respond the same.
Last log entry for clamd shows: "SelfCheck: Database status OK."  An example
of the unresponsive timelines from one of the deployments is pasted below.

Restarted                     Unresponsive:              Timespan:
8/10/19 01:30:30 a.m.   8/10/19 06:06:29 a.m.   4:35:59
8/10/19 06:06:30 a.m.   8/10/19 12:34:12 p.m.   6:27:42
8/10/19 12:34:13 p.m.   8/10/19 07:01:55 p.m.   5:32:18
8/10/19 07:01:56 p.m.   8/11/19 01:29:37 a.m.   5:32:19
8/11/19 01:29:38 a.m.   8/11/19 06:05:35 a.m.   4:35:57
8/11/19 06:05:37 a.m.   8/11/19 12:33:17 p.m.   6:27:40
8/11/19 12:33:19 p.m.   8/11/19 07:01:00 p.m.   5:32:19
8/11/19 07:01:01 p.m.   8/12/19 01:28:42 a.m.   6:27:41

Clamd.exe remains responsive for the timespans listed above, but then
becomes unresponsive and I have to kill the process and start a new
instance of clamd.exe. (The outage time consistency is telling, but
what it's telling I still don't know.) FWIW: I run freshclam once an hour,
but it seems to have no impact on the unresponsiveness of clamd. Also, the
clamd.exe becomes unresponsive whether or not there are files being
scanned. I've tried a few .conf changes with no noticeable impact on the
unresponsiveness. Any pointers/tools/suggestions are greatly appreciated.

I've appended my current .conf results to this email.

Thanks for your time & have a great day!
-Dave,


clamconf -n

Checking configuration files in
C:\MyStuff\Tools\ClamAv\clamav-0.101.3-win-x64-portable

Config file: clamd.conf
-----------------------
LogFile = "C:\MyStuff\Tools\ClamAv\clamav-0.101.3-win-x64-portable\clamd.log"
LogFileMaxSize = "2097152"
LogTime = "yes"
LogVerbose = "yes"
TCPSocket = "3310"
TCPAddr = "127.0.0.1"
SendBufTimeout = "200"
IdleTimeout = "60"
SelfCheck = "1200"

Config file: freshclam.conf
---------------------------
LogFileMaxSize = "2097152"
LogTime = "yes"
UpdateLogFile =
"C:\MyStuff\Tools\ClamAv\clamav-0.101.3-win-x64-portable\freshclam.log"
DatabaseMirror = "database.clamav.net"

clamav-milter.conf not found

Software settings
-----------------
Version: 0.101.3
Optional features supported: MEMPOOL AUTOIT_EA06 BZIP2 LIBXML2 PCRE2 RAR JIT

Database information
--------------------
Database directory:
C:\MyStuff\Tools\ClamAv\clamav-0.101.3-win-x64-portable\database
bytecode.cvd: version 330, sigs: 94, built on Wed Jul 17 08:11:08 2019
daily.cld: version 25540, sigs: 1713558, built on Tue Aug 13 03:16:47 2019
main.cvd: version 58, sigs: 4566249, built on Wed Jun  7 16:38:10 2017
Total number of signatures: 6279901

Platform information
--------------------
uname: Microsoft Windows 6.2 SP0.0 Build 9200
OS: win32, ARCH: x86_64, CPU: x86_64
zlib version: 1.2.11 (1.2.11), compile flags: 65
Triple: x86_64-pc-win32
CPU: i686, Little-endian
platform id: 0x102566660800077c0100077c

Build information
-----------------
Microsoft Visual C++: (0.7.124)
Microsoft Visual C++ 1916
sizeof(void*) = 8
Engine flevel: 102, dconf: 102


More information about the clamav-users mailing list