[clamav-users] Slow reload

Bowie Bailey Bowie_Bailey at BUC.com
Thu Mar 21 10:05:59 EDT 2019


On 3/21/2019 5:07 AM, Alessandro Vesely via clamav-users wrote:
> On Wed 20/Mar/2019 21:52:49 +0100 Bowie Bailey wrote:
>> I'm trying to build avfilter, but it is complaining that it can't find libclamav.  I
>> have ClamAV 0.101.1 installed (built from source).  I was able to find libclamav.so
>> in /usr/local/lib64/.  Do I need to specify that directory somewhere, or am I missing
>> something else?  Do I need to do something special with ClamAV to get the dev stuff
>> installed for the build?
>
> V.3.5 configure script runs 'pkg-config --atleast-version=0.101.0 libclamav'
> and complains "libclamav missing or too old" if that fails.  pkg-config is also
> used to determine -l, -L, and -I.  Those tests should all succeed with a source
> built.
>
> If you cannot find libclamav at runtime, it may be due to the library path
> having been moved to /usr/local.  In that case, you may have to run ldconfig or
> adjust LD_LIBRARY_PATH or something to that end.

That was helpful.

$ pkg-config --atleast-version=0.101.0 libclamav --print-errors
Package libclamav was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `libclamav.pc'
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package 'libclamav' found

Once I found that file (in /usr/local/lib64/pkgconfig) and added the directory to the
config path, I was able to complete the configure and make without any further errors.

When I ran "make check", it failed on 11 of 12 tests.  I was able to fix most of the
tests by adding '/usr/local/lib64' to the LD_LIBRARY_PATH so it could find
libclamav.so.  I assume I'll need to make a similar change somewhere when I add the
filter to Courier.

Now, it's only failing the per-virus behavior test.  The relevant section of the
testsuite.log looks like this:

9. testsuite.at:540: testing per-virus behavior ...
./testsuite.at:551: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t two.mail
./testsuite.at:561: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t two.mail
./testsuite.at:571: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t two.mail
./testsuite.at:582: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t two.mail
./testsuite.at:593: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t two.mail
./testsuite.at:606: unset DEBUG_FILTER; $VALGRIND_AND_OPTS $AVFILTEREXEC -f
avtest.conf  -t eicar.mail
./testsuite.at:612: egrep '^ClamAV-Found: Eicar' eicar.mail | $WC -l
--- -   2019-03-21 09:56:42.104212351 -0400
+++ /home/bowieb/source/avfilter-3.5/tests/testsuite.dir/at-groups/9/stdout    
2019-03-21 09:56:42.100299898 -0400
@@ -1,2 +1,2 @@
-1
+0

9. testsuite.at:540: 9. per-virus behavior (testsuite.at:540): FAILED (testsuite.at:612)

Suggestions?

-- 
Bowie


More information about the clamav-users mailing list